Loading...

Ingatlan vásárlás előtti teendők – segít a villanyszerelő

  Az új ház vásárlása jelentős vállalkozás – sokunknak a legnagyobb befektetés és döntés, amelyet életében meghoz. Az épület falazatának, és tetőszerkezetének állag ellenőrzésére sokan figyelnek, a kártevők ellenőrzése is nagyszerű ötlet. De mi a helyzet az elektromos hálózat általános állapotával ? Rejthet e fenyegetést számunkra álmaink otthona? Örökölhetünk e olyan csontvázakat amikre a legkevésbé sem vágyunk?

A magyarországi használt lakás piac összetételét és a szereplőket ismerve nagyon figyelmesnek kell lenni mindenkinek. Annak érdekében, hogy megtakarítsuk a vásárlás utáni váratlan és jó eséllyel jelentős költségeket nem árt az elektromos hálózat  alapos ellenőrzést elvégezni. Az épület villamos hálózatában számos probléma felmerülhet aminek lehetőségét csak képzett szakember képes felismerni. Sajnos sokszor tapasztalható veszélyes gyakorlat,hogy a “befektetők” azon spórolnak amit úgysem lát a vevő a falban ezért csak látszólagosan bizonyos  vezeték szakaszokat cserélnek,  esetleg alumíniummal kötnek össze réz vezetőket (ami rendkívül tűzveszélyes és csak speciális formában engedélyezett) vagy csak szimplán alul méretezik az áramköröket ami szintén sok fejfájást okozhat a későbbiekben. Az ingatlan közcélú villamos hálózatra való csatlakozásának ellenőrzését is mindenképp el kell végezni, hogy megfeleljen a jelenlegi biztonsági normáknak és jogszabályoknak.

Minden lehetőség adott arra, hogy új otthona villamos hálózata megfeleljen a vonatkozó előírásoknak, és ez még kockázatot sem jelent az Ön számára!

Ugyanis, ha a vásárlás előtt megtörténik a megfelelő villamossági felülvizsgálat és azt állapítaná meg, hogy az ingatlan vezetékezését ki kell cserélni, esetleg a mérőhely tűz és baleset veszélyes vagy más elektromos javításra van szükség, akkor a javítás költségét bele is alkudhatja a vételárba és sok későbbi kellemetlenséget is megspórolhat magának. Az elektromos hálózat ellenőrzése során meghatározzák a vezetékek életkorát, és megvizsgálják a hálózat alkalmasságát és potenciálisan tűzveszélyes elemeket. Ha tűzveszély állna fenn ismét lehetősége van a vételár csökkentésére.

Gondolatébresztőnek egy friss példa az első otthonukat megvásárló fiatal párról. Karácsony előtt kerestek fel , hogy a mérőóra átírása után felszólítást kaptak az ELMŰ-től, amiben szabványosításra kötelezik őket. Újdonsült tulajdonosaink értetlenül állva megkértek,hogy segítsek tisztába tenni mi is történik és miért.

Az ingatlan szemrevételezése során hamar kiderült, hogy a hálózat korszerűtlen és balesetveszélyes aminek tudatában is voltak hiszen a család villanyszerelője előre felkészítette őket a várható kiadásokra. Viszont a villamos hálózat csatlakozási pontjának szemrevételezése során megtaláltam a hibát ami miatt az ELMŰ a felszólítást tette, ugyanis a méretlen vezetéken szabálytalan vételezés folyt azaz áramlopás. A meglepett friss tulajok értetlenkedve állnak és próbálják megérteni a szabványosításra vázolt lehetőségeket és csak úgy kapkodják a levegőt a várható kiadások hallatán. Lassan megérti, hogy nem elég, az illegális vételezést megszüntetni, ez megoldás lett volna még mielőtt kijön az ELMŰ az átírás miatt de most vagy tipizálja a mérőhelyét vagy lekapcsolják a hálózatról.

Minden kellemetlenséget könnyedén megspórolhatott volna, és jó eséllyel az eladó is visszavesz az árból amikor jelzik felé, hogy “te most itt konkrétan lopod az áramot” ami úgy 1.500.000 Ft ha az ELMŰ kiszúrja szóval egész jó alku pozíció.

Ha új ház megvásárlásán gondolkodik, mindig kérjen megbízható segítségét és vegye fel a kapcsolatot FOX Electric csapatával, egy alapos hálózat ellenőrzés céljából. Megakadályozhat lehetséges válsághelyzeteket; spórolhat magának  jelentős összegeket, és nem utolsó sorban nyugodtan aludhat, tudva, hogy biztonságos otthona.